CBS: groei uitvoer onveranderd laag

Met het consumentenvertrouwen is het al tijden naadje pet. Maar nu loopt ook de export, de laatste economische motor van Nederland, vast. De uitvoer van goederen is in september voor de derde maand op rij maar weinig toegenomen. Het volume kwam 2 procent hoger uit dan een jaar eerder. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag heeft gepubliceerd.

In september werden wel 3 procent meer goederen geïmporteerd dan dezelfde maand in 2011. Deze groei is vrijwel even groot als die in juni, juli en augustus.

De waarde van de goederenuitvoer kwam uit op 35,1 miljard euro, bijna 1 procent minder dan een jaar eerder. De invoerwaarde steeg met bijna 1 procent tot 31,5 miljard euro. Het handelsoverschot bedroeg daarmee 3,6 miljard euro. Dat is 0,4 miljard euro minder dan in september vorig jaar.

Vooral vanwege een hogere olieprijs, nam zowel de invoer- als de uitvoerwaarde van grondstoffen en minerale brandstoffen fors toe, verklaart het CBS. De uitvoerprijzen waren 2,9 procent hoger dan een jaar eerder. De invoerprijzen stegen met 3,1 procent. Net als voorgaande maanden is de ruilvoet van de buitenlandse goederenhandel daarmee iets verslechterd ten opzichte van dezelfde maand in 2011. Dat wil zeggen dat het prijspeil van de invoer sneller stijgt dan die van de uitvoer.

In het tweede kwartaal maakte de Nederlandse exportsector nog een bloeiperiode door, met een uitschieter van 9,1 procent volumegroei in mei. Het economisch bureau van ABN Amro concludeert maandag in een rapport dat deze groei in het derde kwartaal weer lijkt te zijn ingezakt. Dat komt volgens de economen waarschijnlijk door een krimp van de economie van de eurozone, de belangrijkste bestemming voor de Nederlandse uitvoer.

Uit gegevens van de bank blijkt ook dat de exportwaarde van in Nederland geproduceerde goederen zich in de loop van 2012 minder snel heeft ontwikkeld dan de wederuitvoer. Dat is geen goed nieuws voor de Nederlandse economie, omdat een product van eigen makelij veel meer opbrengt dan een product dat wordt ingevoerd en na een relatief kleine bewerking weer wordt uitgevoerd. Wil Nederland zijn positie op de wereldmarkt behouden, dan moet het vizier meer op opkomende markten worden gericht, aldus ABN Amro.

Bron: de ondernemer

tags: cbs, export, uitvoer, economie