MKB snapt niets van verplichte SBR-rapportage

Het midden- en kleinbedrijf weet nauwelijks wat het aanmoet met de nieuwe verplichte digitale rapportagestandaard SBR. De Belastingdienst schakelt steeds verdergaand hierop over en ook de banken stellen het als eis bij bijvoorbeeld kredietaanvragen.

Dat blijkt uit onderzoek van de Hogeschool van Amsterdam onder ruim 1000 bedrijven in het midden- en kleinbedrijf. Van de onderzochte bedrijven is ruim 80% onbekend met de nieuwe internationale rapportagestandaard SBR, wat staat voor Standard Business Reporting. SBR stelt eisen aan de digitalisering van bedrijfscijfers zodat deze eenvoudiger te verwerken zijn door intermediairs zoals boekhouders en accountants maar ook de banken, de fiscus, de KvK en het Centraal. Bureau voor de Statistiek.

Kredietaanvraag. Tot 2015 zou SBR het bedrijfsleven een administratieve lastenverlichting van 500 miljoen euro moeten opleveren, becijferde de overheid. Maar ook de kans op een succesvolle kredietaanvraag zou hierdoor moeten verbeteren omdat financiële partijen sneller en beter inzicht krijgen in de effectiviteit van de bedrijfsvoering. Per 1 januari van dit jaar verplicht de Belastingdienst al SBR bij het doen van aangifte Vennootschapsbelasting en Inkomstenbelasting. Vanaf 2014 moet echter ook de aangifte Omzetbelasting digitaal in SBR aangeleverd worden. Uit het onderzoek blijkt verder dat het bedrijfsleven simpele gegevensuitwisseling met instanties en financiële partijen wel ziet zitten.