Van STARTER naar SUCCESVOLLE ONDERNEMER

Welke eigenschappen en factoren helpen een starter om een succesvol onder-nemer te worden?

1. Samenwerken
Het uitzoeken van goede partijen om je heen is het moeilijkste gedeelte van de start van een onderneming. Deze partijen zijn: je leveranciers, je adviseurs en je personeel. Succesvolle ondernemers hebben de juiste, sterke partijen uitgezocht. Partijen die hen ondersteunen. Een succesvolle ondernemer heeft dus de goede eigenschap om de juiste mensen om zich heen te verzamelen.

2. Netwerk
Naast de partijen waar een ondernemer mee samenwerkt, heeft een succesvolle ondernemer een kwalitatief goed netwerk nodig. Goede partijen worden via een goed netwerk gevonden.  Een succesvolle ondernemer is communicatief sterk in de omgang en maakt gemakkelijk contact met de juiste mensen.

3. Positief toekomstgericht denken, handelen en voelen
Problemen zijn er om op te lossen. Fouten zijn er om van te leren. Ondernemen is vallen en meteen weer opstaan. Hobbels op weg naar het doel, zijn er om overheen te komen. Een succesvolle ondernemer heeft geloof in zichzelf en in zijn of haar doel. De succesvolle ondernemer denkt in kansen in plaats van problemen.

4. Bewijsdrang, doorzettingsvermogen en focus
Een succesvolle ondernemer heeft de drang om zichzelf te bewijzen en zich te meten met anderen.  De ambitie is intrinsiek aanwezig. Hij of zij heeft een doel voor ogen en houdt de focus gericht op dit doel. Om de nodige tegenvallers te kunnen overwinnen is doorzettingsvermogen nodig. 

5. Groter denken
Grote doelen worden bereikt door groot te denken. Kleine doelen door klein te denken. Een succesvolle ondernemer heeft oog voor de grote lijnen, zonder de belangrijke details uit het oog te verliezen.  

6. Calculerend omgaan met risico´s
Ondernemen is risico nemen, maar geen onverantwoorde risico´s. Dat is een kwestie van realistisch begroten en een goed ondernemingsplan maken. Hierbij hoort een doorlopend correcte administratie, goed begrip van de cijfers en het inschatten van de financiële toekomst.

7. Zelfverzekerdheid, creativiteit en visie
Zelfzekerheid, sterk in je schoenen staan, is de kracht die je in je hebt om je doelen te bereiken. Zelfverzekerdheid biedt de succesvolle ondernemer weerstand in moeilijke perioden. Geloof in jezelf is van essentieel belang voor de succesvolle ondernemer.
Creativiteit is nodig om oplossingen te creëren voor niet geplande gebeurtenissen.
Visie is nodig om de toekomst van de onderneming voor je te kunnen zien.
Creativiteit en visie kun je vergroten door je zowel in het zakelijk leven als privé buiten je eigen denkkader te begeven. Een voorbeeld: Hou je niet van voetbal? Ga dan eens naar een voetbalwedstrijd met een echte fan en stel jezelf open.

8. Balans tussen werk en privé
Ondernemers die kelderen in de Quote 500, doen dat vaak als gevolg van een scheiding. De scheiding kost niet alleen geld, maar levert ook veel negatieve energie op. Als ondernemer heb je juist positieve energie nodig. Dat betekent dat de succesvolle ondernemer zorgt dat het thuisfront tevreden is en de ondernemer steunt.

9. Stressbestendigheid
Stressbestendigheid heeft te maken met de eigen grenzen kennen. De ene ondernemer is stressbestendiger dan de andere. Wanneer je je eigen grenzen kent en daar tijdig op inspeelt, voorkom je dat stress de overhand krijgt en ben je dus stressbestendig.

Bovenvermelde richtlijnen zijn beknopte tips uit de praktijk. Online Accountants MKB kan je , als sparring partner , ook op dit vlak vooruit helpen.

Wanneer je meer informatie wilt, maak dan een afspraak voor een gratis adviesgesprek met jouw Online Accountant in de buurt of mail naar info@OAMKB.nl